Masterclass Verlichtingstechniek

Licht bepaald voor een belangrijk deel het energieverbruik van panden. Licht heeft ook een grote invloed op de sfeerbeleving, gezondheid en productiviteit van mensen. Beter gebruik van daglicht tot de powerfactor van led-verlichting, van energie-efficiency van lampen tot de invloed van licht op mens en plant.

Cursus inhoud

De volgende onderwerpen worden behandeld:

Wat is ‘licht’, zowel in menselijke beleving als in technische termen zoals;  Lux, Lumen, Watt, Kelvin etc.


Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er? Besproken word o.a. evsa’s,  led en oled. Maar ook armatuurrendement, lichtbehoefte, alle mogelijke lamptypen en hun rendementen worden behandeld.  Van de armaturen wordt de reflector, de afscherming en hun schakelmogelijkheden besproken. Ook wordt er gekeken [..]

De volgende onderwerpen worden behandeld:

Wat is ‘licht’, zowel in menselijke beleving als in technische termen zoals;  Lux, Lumen, Watt, Kelvin etc.


Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er? Besproken word o.a. evsa’s,  led en oled. Maar ook armatuurrendement, lichtbehoefte, alle mogelijke lamptypen en hun rendementen worden behandeld.  Van de armaturen wordt de reflector, de afscherming en hun schakelmogelijkheden besproken. Ook wordt er gekeken naar wat de ARBO-eisen zijn.


Natuurlijk gaat u ook zelf aan de slag met diverse luxmeters en voert u voert een lichtmeting uit. Wat zijn de verschillen tussen de luxmeters en werk een luxmeter ook goed bij ledverlichting?


Welke invloed heeft licht op het slaap- en waakritme van de mens? Wat is de BBT (Best Beschikbare Techniek)?


Deze cursus is geen cursus waar uitgebreide lichttechnische berekeningen worden aangeleerd. Wel leert u alle facetten van licht, beleving, techniek, energie en vooral de besparingsmogelijkheden. Na afloop van deze cursus bent u in staat om een goed oordeel te kunnen geven over verlichting en lampkeuzes.

lees meer..
Cursusdata, locatie 10-12-2024 (online of klassikaal)
» nog 8 plaatsen
Cursus duur 1 dag
Prijs per deelnemer € 395,- (excl. BTW)
Doelgroep Medewerkers omgevingsdienst, GGD- en Arbodienst medewerkers, EPA-U adviseurs, beleidsmedewerkers, energiebesparingsdeskundigen, installateurs, technische medewerkers van woningbouwverenigingen, iedereen die de het energieverbruik wil verlagen en beroepsmatig bezig is met energie.