Workshop voor Non-Profit instellingen

Energie gaat een steeds groter deel van het uitmaken van de begroting van non-profit instellingen. De wens om te besparen is er wel. Er zijn vaak ook wel vrijwilligers te vinden. Maar hoe pak je het verlagen van het energiekosten aan?

Cursus inhoud

Na het volgen van deze workshop heeft de deelnemende vereniging inzicht op welke wijze men het beste de verlaging van de CO2 uitstoot (en het verlagen van de energiekosten) kan realiseren.


De deelnemers krijgen de kennis en juist inventarisatietools aangereikt om in hun eigen verenigingsgebouw aan de slag te gaan.


De gemeente/omgevingsdienst kan een keuze maken welke techniek in de workshop behandeld moet [..]

Na het volgen van deze workshop heeft de deelnemende vereniging inzicht op welke wijze men het beste de verlaging van de CO2 uitstoot (en het verlagen van de energiekosten) kan realiseren.


De deelnemers krijgen de kennis en juist inventarisatietools aangereikt om in hun eigen verenigingsgebouw aan de slag te gaan.


De gemeente/omgevingsdienst kan een keuze maken welke techniek in de workshop behandeld moet worden.  Er zijn op dit moment 4 verschillende workshops beschikbaar. Er kan dus prima gekozen worden voor bijv. alleen verwarming te behandelen. Een andere samenstelling/onderwerpen is ook mogelijk, wij hebben hiervoor volop materiaal ontwikkeld. Neem daarvoor svp contact met ons op.

  1. Verwarming, ventilatie en warmtapwater : 3 bijeenkomsten
  2. Verlichting: 2 bijeenkomsten
  3. Horecavoorzieningen: 2 bijeenkomsten
  4. Isolatie: 2 (of 3) bijeenkomsten

Afhankelijk van de keuze van de techniek zijn er meerdere bijeenkomsten van elk ca 3 uur (op een ochtend, een middag of desnoods op avonden of op zaterdagochtend).

  • Op de eerste bijeenkomst worden de verenigingsleden de basiskennis gegeven.
  • Huiswerk: inventariseer wat er in uw eigen verenigingsgebouw aanwezig is.  
  • De tweede bijeenkomst worden de geïnventariseerde gegevens/foto’s besproken. Gezamenlijk wordt besproken op welke wijze de geconstateerde situaties op een rendabele manier energie-efficiënter gemaakt kunnen worden.
  • Bij verwarming;  huiswerk: inventariseer de ontbrekende informatie/ vraag offerten aan.
  • De derde bijeenkomst: de offerten en andere verkregen informatie wordt gezamenlijk besproken.

Het is raadzaam om de diverse non-profit instellingen niet te mixen. Elke non-profit doelgroep heeft zijn eigen problematiek. Een sportaccommodatie heeft andere BBT’s (Best Beschikbare Technieken) nodig dan een kerk, terwijl een buurthuis weer beter andere maatregelen kan nemen.


Door deze aanpak kan de gemeente of omgevingsdienst er voor zorgen dat ook de CO2 uitstoot van de verenigingen (en daarbij hun energiekosten) op een rendabele manier verlaagd kunnen worden.


Deze workshop is speciaal voor non-profit instellingen omdat daarbinnen (meestal) geen concurrentie is (qua verlagen huisvestingskosten).  Het is ook mogelijk een dergelijke workshop te houden voor bedrijven in dezelfde branche. Alleen dan moet wijze waarop de verzamelde gegevens besproken worden (de vertrouwelijkheid) beduidend verhoogd worden.

lees meer..
Cursusdata, locatie Er zijn op dit moment geen data gepland. Neem voor de mogelijkheden contact op met ons.
Cursus duur 2 (of 3) dagdelen van ca 3 uur.
Prijs per deelnemer Afhankelijk van locatie, tijdstippen en gekozen onderwerpen. Neem svp contact met ons op. (excl. BTW)
Doelgroep Alle non-profit instellingen in uw gebied.