Cursussen voor Voorlichter energie
2-in-1 pakket: Masterclasses Woningen
De techniek in woningen wordt steeds uitgebreider. Warmtepompen, betonkernactivering, PV, luchtaanvoer via de bodem (of AWW systemen), douche WTW, etc.  Ook aan isolatie worden steeds hogere eisen gesteld. Dit pakket (bestaande uit de Masterclasses Bouwfysica en Installaties) is bestemd om de techniek te leren doorgronden, die bijdraagt aan een behaaglijk en gezond binnenklimaat, zonder hoge energiekosten. […]
lees meer »
Energiemonitoring:
meten is weten
Energie-efficiency-verbetering is een onderwerp dat op dit moment veel aandacht krijgt. Structureel energiebeheer, energiemanagement en energiezorg. Structureel energiebeheer is niet mogelijk zonder een goed monitoringsysteem.
lees meer »
Workshop voor Non-Profit instellingen
Energie gaat een steeds groter deel van het uitmaken van de begroting van non-profit instellingen. De wens om te besparen is er wel. Er zijn vaak ook wel vrijwilligers te vinden. Maar hoe pak je het verlagen van het energiekosten aan?
lees meer »
Gezond, comfortabel en energie zuinig
Het binnenklimaat is in veel gebouwen slecht, terwijl een mens daar het grootse deel van zijn/haar leven verblijft. Het resultaat van het langdurig verblijven in een ruimte met een ongezond binnenmilieu is een slechtere gezondheid. Onderzoek heeft veelvuldig aangetoond dat daarbij het leervermogen en de productiviteit vele procenten daalt en het ziekteverzuim stijgt. Het verbeteren van de kwaliteit van het binnenmilieu is zeer rendabel.
lees meer »
Workshop: Energie besparen voor VvE’s
U wilt gaan besparen, maar waar moet u beginnen? Begint u met de aanschaf van nieuwe verlichting, een zonnepaneel, of eerst met isolatie? Deze workshop leert u om met een andere bril naar uw complex te kijken. U krijgt ‘huiswerk’ mee. Enige weken later komen we weer bij elkaar om de resultaten van uw ‘huiswerk’ te bespreken.
lees meer »
Domotica voor bewoners
 
Domotica is het koppelen van allerlei apparaten, zoals verlichting, zonwering, beveiliging, e.d. Kan domotica helpen zelfstandig te blijven wonen of helpen met het realiseren van energiebesparing en verbeteren van comfort? De bevolking wordt steeds ouder. Daarbij willen wij zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Iedereen heeft het druk en hulp van buren en vrienden is vaak niet mogelijk. Welke mogelijkheden biedt domotica?
lees meer »
Warm water, comfortabel en zuinig voor bewoners
Het gebruik van warm water is stijgende. U wilt best energie besparen maar niet aan comfort inleveren, welke mogelijkheden zijn er dan? Is een hot-fill boiler nu voordeliger dan een gewone kleine elektrische boiler. Zijn heet water apparaten (zoals de Quooker) enorme energieverslinders? Welke mogelijkheden zijn er nog meer?
lees meer »
Stroom opwekken (PV) voor bewoners
Er is (ook in Nederland) volop zonne-energie. De zon geeft in één uur voldoende energie aan de aarde om de gehele wereldbevolking 365 dagen van alle benodigde energie te voorzien. Maar hoe kunt u die gebruiken? Zonne-energie omzetten in elektriciteit is steeds rendabeler aan het worden.
lees meer »
Geluidsoverlast verminderen voor bewoners
“Als je buren hebt, heb je ook geluidsoverlast”. Is dat altijd zo? Wat is geluid en wanneer is het geluidsoverlast. Hoe kan ik voorkomen dat ik geluidsoverlast veroorzaak? Welke maatregelen kan ik nemen om het geluidsoverlast van de buren te minimaliseren?
lees meer »
Verlichting; sfeervol en efficiënt voor bewoners
Moeten we nu allemaal TL-buizen gebruiken omdat er geen gloeilampen meer zijn? Is LED-verlichting wel sfeervol? Wat zijn de verschillen tussen spaarlampen en LED? Wat is goede verlichting en aan welke eisen moet de verlichting voldoen? Dit en nog veel meer onderwerpen worden in deze cursus behandeld.
lees meer »
Zomers een koelere woning (voor bewoners)
Door het broeikaseffect wordt het steeds warmer. Toch willen wij in de zomer een koele woning. Door steeds beter geïsoleerde woningen wordt binnengekomen zonnewarmte steeds beter vastgehouden. Overal zien we overlastgevende en energieverslindende airco-units aan de huizen verschijnen. Hoe kan het in een woning ook op bloedhete dagen behaaglijk blijven?
lees meer »
Ventileren; de gezonde woning
In meer dan 50% van de woningen is de lucht die u inademt niet goed. Dit blijkt uit vele onderzoeken. het gevolg is slechter slapen en hoofdpijn. Is ventileren duur? Hoeveel is nodig? In deze cursus leert u hoe een woning voldoende verse lucht krijgt. Wat het verschil is tussen ventileren door ramen te openen, het ventileren via roosters en ventileren met een ventilator. Hoeveel ventilatie is in welke ruimte nodig? Is mechanische balansventilatie nu (on-) gezond?
lees meer »
Verwarming bij VvE’s; elke woning een eigen ketel
Deze cursus leert u welke type verwarmingsketels er zijn. Hoe deze geregeld moet worden zodat er zoveel mogelijk warmte uit zo weinig mogelijk gas gehaald kan worden. U leert ook wat de voordelen zijn van nieuwe ontwikkelingen zoals HRe-ketels en warmtepompen.
lees meer »
Verwarming bij VvE’s; gezamenlijke ketels
Een centraal ketelhuis is vaak het domein van de installateur. De installateur bepaalt de instelling en regeling van de ketels. De energiekosten worden daarbij door de bewoners betaald. Op welke wijze is de hoogte van de energiekosten te verlagen? Hoe is het werk van de installateur te controleren? Hoe werkt de installatie eigenlijk? Hoe om te gaan met de verschillende wensen van bewoners?
lees meer »
Minder warmteverlies door aanbrengen isolatie
Ook ‘koude voeten’ ’s winters, of last van tocht? Is dit te voorkomen? Hoe krijg ik een beter comfort in mijn huidige woning? Deze cursus leert u de basisprincipes van isoleren. U leert welke isolatiematerialen bij een vloer, wand of dak kan worden toegepast. Is een dampdichte laag noodzakelijk en zo ja, waar?
lees meer »
Ramen; zicht op comfort voor bewoners
Licht en uitzicht behoren bij de belangrijkste zaken in de woonomgeving. Ramen zijn hiervoor onontbeerlijk. Maar ramen kunnen ook een oorzaak zijn van koudestraling, tocht en warmteverlies. In de zomer kan het juist de oorzaak zijn van warmteoverlast. In deze cursus leert u welke eisen u aan nieuwe beglazing kan stellen.
lees meer »
Comfort & gezonde omgeving voor bewoners
Van welke aspecten is het afhankelijk of u het comfortabel vindt? Wat heeft lucht- en stralingstemperatuur, of absolute en relatieve luchtvochtigheid hiermee te maken? U leert ook waardoor schimmel en ongedierte in een slecht binnenmilieu ontstaat. Deze cursus geeft u de basiskennis die gewenst is voor diverse andere cursussen.
lees meer »
Klimaatbeheersing bij serverruimten
Een bedrijf kan niet zonder automatisering. Het stroomverbruik van servers bepaalt een steeds groter wordend deel van het totale energieverbruik.
lees meer »
Masterclass Verwarming; Gasgestookte installatie
Elk kantoor of bedrijfsgebouw heeft verwarming. Meestal is dit een CV-ketel. Deze cursus leert u de in- en out’s van deze wijze van verwarmen. Na afloop bent u een goede gesprekspartner van de CV-installateur.
lees meer »
Masterclass Verlichtingstechniek
Licht bepaald voor een belangrijk deel het energieverbruik van panden. Licht heeft ook een grote invloed op de sfeerbeleving, gezondheid en productiviteit van mensen. Beter gebruik van daglicht tot de powerfactor van led-verlichting, van energie-efficiency van lampen tot de invloed van licht op mens en plant.
lees meer »
Masterclass Ventilatie en Luchtbehandeling
Gezonde lucht in gebouwen is helaas niet altijd een vanzelfsprekendheid. Welke eisen kunnen er gesteld worden aan de binnenlucht en hoe kan daar met een mechanische ventilatiesysteem zo energie-efficiënt mogelijk op ingespeeld worden.
lees meer »
Masterclass Nieuwe, bewezen technieken
De best beschikbare techniek in gebouwen verandert razendsnel. Wat vorig jaar nog ‘onrendabel’ of ‘onbetrouwbaar’ was, is vandaag al stand der techniek. Vooral allerlei technieken die met minder (fossiele) energie bijdragen aan de werk- en leefomgeving maken snel opgang. Kansrijke nieuwe technieken (mits rendabel toe te passen) worden op deze cursusdag besproken.
lees meer »
Masterclass Koeling; Techniek & koelbehoefte
Het wordt steeds warmer. Elektriciteitsverbruik voor koeling bepaalt steeds meer de hoogte van de energierekening. Wij verdiepen ons in het koel houden van leef- en werkruimten, maar ook in de techniek bij productkoeling. Zowel de principes van koeltechniek als de besparingsmogelijkheden zijn voor u na deze cursus een bekend terrein.
lees meer »
Masterclass Woningisolatie
Behaaglijkheid en comfort, dat wil iedereen graag in de woning. Helaas is dat door stijgende energieprijzen steeds kostbaarder. Door een woning goed te isoleren wordt het comfort verhoogd en de steeds terugkerende energiekosten verlaagd.
lees meer »
Masterclass Installatie techniek in woningen
Vroeger had een woning in de woonkamer een kachel en in de keuken een geiser. Er komen steeds meer verschillende mogelijkheden om de klimatisering in woningen te regelen. In deze cursus worden de veel voorkomende technieken uitgelegd. Hoe kunnen ze energie-efficiënter toegepast worden.
lees meer »
Incompany Cursus 
 
Al onze cursussen kunnen vanzelfsprekend ook bij u op locatie worden gegeven. Voor meer informatie kunt u ons bellen: 070 – 315 57 15.
lees meer »
Cursus op maat voor u
 
Vindt u niet wat u zoekt? Heeft u heel specifieke wensen? Energy-Academy heeft naast de cursussen op de site ca 80 cursussen op de plank.
lees meer »